O Fundacji

Fundacja Bracia to zarejestrowana w KRS organizacja charytatywna, której grupą docelową są miłośnicy gier terenowych o charakterze militarnym. Nadrzędnym celem organizacji jest pomoc braciom, czyli osobom ze środowiska, jak i ich rodzinom. Fundacja kieruje się ideą więzi braterskich, jakie zawiązują się między “towarzyszami broni” i stara się aktywizować środowisko, żeby pomóc potrzebującym braciom wtedy kiedy tego potrzebują.

Historia

57313527_890666604606506_1484591360378929152_o

Gry terenowe w Polsce dynamicznie się rozwijają. Początkowo był to tylko paintball, potem pojawił się Airsoft, cały czas pojawiają się kolejne ciekawe możliwości zabawy dla ludzi, którzy szukają rozrywki z pewną dawką adrenaliny. Na rynku jest coraz więcej sklepów, które nie mają problemów ze znalezieniem klientów, ponieważ ludzi w tym środowisku także przybywa, a przekrój wiekowy jest bardzo szeroki, strzelają się zarówno ludzie młodzi, jak ludzie już z doświadczeniem życiowym. Prezes fundacji jest graczem ASG od przeszło 12 lat. Miał możliwość obserwowania tychże zmian i ludzi, biorących w nich czynny udział. Okazuje się, że nawiązane znajomości w trakcie tzw. “zabaw w lesie” trwają nadal, a więzi między ludźmi zacieśniają się. Poza standardową chęcią dobrej zabawy coraz więcej osób zaczyna zauważać problemy, otaczające nas wszystkich, ale co ważniejsze także możliwości ich rozwiązania. Najpierw było zaangażowanie w Szlachetną Paczkę, która nadal jest co roku wspierana, potem zaczęły pojawiać się osoby, którym można było pomóc bezpośrednio. Jedną z takich osób był tata Antosia, który brał czynny udział w spotkaniach przez 3 lata, a niektórzy znali go osobiście ponad 19 lat. Okazało się, że potrzebuje on pomocy. Od 2015 roku ludzie bezpośrednio związani z założeniem Fundacji Bracia zorganizowali kilkanaście koleżeńskich akcji pomocowych. Pomoc otrzymała dwuletnia Ania chora na raka mózgu, Antosia z autyzmem, Wiktor chory na SMA, Paulinka z porażeniem mózgowym, Jacek z rakiem. Tak narodziła się idea usystematyzowania tej pomocy. Dzięki nawiązanym więziom, relacjom jakie są wśród nas wszystkich Fundacja może wspierać więcej osób, jednocześnie w większym stopniu koncentrując się na jakości i efektywności tej pomocy. Dlaczego Bracia? Bo w tym środowisku właśnie tak się wszyscy zachowujemy. Metafora więzi braterskich jest tu zatem nie bez przyczyny, bo to dzięki nim Fundacja ma szansę na realną pomoc.